Sidor

fredag 12 februari 2016







Världen bara rusar fram just nu. Vi har aldrig haft så många flyktingar förr, 60 miljoner människor på flykt runt om i världen. Genetiken, DNA tekniken, och nu idag upptäckten av att Einstein hade rätt om gravitationsvågor är exempel på framsteg.

Snart har vi bilar som flyter omkring i luften skall ni se. Och dessutom detta med BIG DATA som vet allt om oss och som snart erövrar Webb 3:0 stadiet i utvecklingen och börjar tänka själv. Ett exempel är nedanstående föreläsning om data som producerar konst. Webb of the machines, Lingvistisk webb, Semantisk webb och AI som står för Artificiell Intelligens är på väg och redan nu tuffar datorstyrda dammsugare och gräsklippare runt hemma. Det ultrasnabba 5 G kommer att ge oss självgående bilar därför att då kan man bygga in omedelbara reaktioner från bilen på fara eller olycka. I morse läste jag i Landstingets tidning om en läkarkonsultation över distans i Norrbotten. I helgen blev jag tvungen att se på en film med telefonen men det gjorde inte mycket därför att jag speglade den i 50 tumsTVn så telefonen märktes knappt.

 I skolan diskuterar eleverna och kommer inte överens om när Nordkoreas diktator dog men på ca 13 sekunder har någon letat upp den kunskapen och fakta sökandet kan övergå till reflektion och analys. Den äldsta generationen drabbas naturligtvis allra värst och någon har anmält webbinformation till DO diskrimineringsombudsmannen för diskriminering av dem som ännu inte hunnit anpassa sig till den digitala verkligheten. Fortfarande  är det bara 8 av 10 som använder internet en genomsnittlig dag och bland 65 - 79 åringar är det bara 6 av 10 . Men Informations och Kommunikations Teknik , IKT får allt viktigare roll i samhället.

Just nu plingade telefonen hos mig och meddelade att det är en intressant nyhet om Swedbanks VD på gång. Då jag tycker ljudet är lite dåligt på telefonen sticker jag in datorns högtalare i den och lyssnar med bättre ljud. Hur gjorde vi egentligen då vi inte fick reda på att något intressant är på gång ???

Nåväl nu kör datorn både dammsugare, gräsklippare och bilar samt är även djupt involverade som industri robotar i byggandet av bilarna. Och kan man göra konst så borde man väl kunna göra bilar så det kanske inte är så långt till att datorerna både konstruerar, bygger och kör våra bilar förhoppningsvis på miljövänlig el.  OBSERVERA att videon börjar efter 8 minuter.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar