Sidor

fredag 15 januari 2016



KAMP MOT TERRORISM 

Kan föras med sociala vapen. 


Precis som Gandhi och Nelson Mandela en gång går det att kämpa med fredliga medel. Speciellt här uppe i norr där vi inte har lika komplicerad verklighet som på andra ställen i världen. Jag skrev just en artikel om hur kampen mot terrorism skulle kunna föras i Luleå.
KAMP MOT TERRORISM



Den stora politiska frågan just nu är invandringen. Den påverkar även oss. Vi kommer att få cirka 150 nya elever i Luleå gymnasieskola  denna termin och lika många till i höst. . Som snart pensionär känns det för mig väldigt bra att det kommer nya svenskar som kommer att kunna arbeta i omsorg . vård och skola för att ta hand om mig på gamla dar och mina barnbarn i förskola och skola. Att vi dessutom får ny sorts mat , nya hantverkare och dessutom skatteunderlag i vår del av Sverige som håller på att flyttas söderut är ju också toppen. Men det kräver naturligtvis mycket från både gammelsvenskar och nysvenskar men har vi klarat att bygga en välfärdsnation under förra seklet, klarar vi säkert att dela med oss detta sekel med sikte på att välfärden en gång skall omfatta alla på vår jord. 

                                                                                                         



Många gånger saknar man förra seklets visioner om ett framtida samhälle. Det har på något sätt blivit omodernt att visionera, det är kanske det vetenskapliga tänkandet som slagit igenom. Utopier har blivit omoderna och Thomas More är så gott som okänd i dagens samhälle. Nu utgås i stället från Dystopier räknade på en skala av  exempelvis en grad celsius eller två grader celsius eller den värsta katastrofen vid 3 grader celsius...... eller 4.7 zetabytes i Big data som kontrollerar hela vårt liv. Att vi lyckas med miljömålen är ju en förutsättning för överlevnad. Det är få som tänker på att ett framtida samhälle där datorer och robotar övertagit mycket arbete skulle skapa nya förutsättningar för de antika musernas återkomst. Då robot dammsugaren dammsuger och robotgräsklipparen klipper gräset, det automatiska kylskåpet köper hem mat som fattas och kock och serveringsroboten tillagar och serverar den, medan de automatiska fabrikerna framställer varor till oss så blir arbetstiden kortare och vi får som de gamla grekerna tid att syssla med konst, drama, poesi och filosofi. Sokrates och Platons filosofi var ju finansierad med slavarbete på deras lantegendomar utanför Aten . Den första apparat som kan kallas dator Antikytheramekanismen. uppfanns då och efter ytterligare två tusen års utveckling kan vi se fram mot maskiner som så gott som tänker och behöver minimal skötsel. Den självkörande bilen rullar redan på testbanorna. Nu behövs ingen mänsklig slav längre för att skapa materiella produkter och tjänster för våra behov. Då frigörs mänsklig kreativitet till musernas återkomst. Vi kommer att ha tid och råd till trädgårdsskötsel, konst, hantverk, litteratur, poesi , ja alla nio muserna kan sättas upp på möjlighetens piedestal och förgylla det mänskliga livet . För att travestera Ernst Wigfors en gång så är det naturligtvis så att " Rikedom fördrages med jämnmod om den delas av alla" . En förutsättning för visionen är alltså i förlängningen ett miljöneutralt välfärdssamhälle för alla människor på vår jord. 


En bra början på vägen mot det målet är naturligtvis de enormt mänskliga kontakter vi kan få med de flyktingar som klarar att ta sig hit och hjälpa till med det Svenska samhällsbyggandet tills situationen i deras hemländer är uthärdlig igen. I fredspristagaren Hjalmar Brantings spår och hans lärjunge Olof Palmes ska vi naturligtvis då vi har världen hemma hos oss återigen lyfta blicken mot världen och återta kampen för en rättvis värld åt alla. 


Jan-Ivar Johansson 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar