Sidor

fredag 10 maj 2019




Vårt behov av rötter
Då det blåser behöver man inte många bevis för att rötter är ett behov hos alla sorters träd. Vare sig det är Al ,Sälg , Gran, Björk, Tall Asp, eller Hägg och Syren vars tid vi snart kommer att vara i då skomakaren får ledigt ett tag.

Men även vi människor har behov av rötter i våra liv, vi glömmer aldrig var vi fötts, var vi växt upp och var släkten har sina rötter. Man skulle kunna likna oss med Tall och Gran. Granen faller lättare i en storm därför att de inte som Tallen har en pålrot som sticker djupt ner i marken. Att vi utvecklar starka känslor för stället där vi växer upp och kanske även för det ställe där våra nära och kära växt upp ger oss en pålrot , en stabil grund av trygghet och hemmahörande att stå på, då stormar börjar vina i våra liv. Detta innebär inte att vi inte flyttar hundratals mil eller ger oss ut på reseäventyr då och då utan kanske till och med hjälper oss att vila i den självkänsla som vår inre kontakt med rötterna ger oss.

Därför är det viktigt att speciellt våra barn och unga i sin uppväxt förankras i sin livsmiljö och får rötter som kan skapa tillhörighet och självkänsla. Ett sätt är att kunna åka till mormor eller farmor på somrarna och lära om hur mamma och pappa växt upp och förstå den miljö där föräldrarna danats. 

Ytterligare ett sätt är att lära känna den miljö man själv växer upp i. Att lära sig se genom tiden och historiens lager av händelser som till slut blivit det nu man befinner sig i. Att befinna sig i en helhet och gemenskap med djupa rötter i verkligheten gör att man behåller sin sinnesro hela livet och klarar de stormar som livet bjuder.

Att stå i Sunderbyn och se upp mot vårt fina sjukhus ges en annan innebörd och känsla om man känner till det fina åkerbärsstället som drog till sig byborna innan 1999 eller att dessa tusentals kvadratmeter en gång i början på artonhundratalet hade en föregångare, där Norrbottens första provinsialläkare bodde, ni vet han som var gift med landshövding Ekhorns dotter nere ifrån Landshövdingevägen.

Tittar man på biblioteksdatabasen i Sverige , Libris  så hittar man inte mindre än 167 träffar med böcker och artiklar om Sunderbyn. Ett gäng kulturhistoriker har dokumenterat och beskrivit byn i text och bildform under många år. Det finns redan nu en källa till kunskap om det ställe där våra rötter nu sakta utvecklas och förankras. Det finns till och med ett byalag  med byamän och byåldersman som för närvarande också är ett av regionråden i regionen.

 Men hur skall all denna livskunskap kunna spridas bland det uppväxande släktet i byn ? Vi är några som bildat en grupp med namnet SUNDERBYNS KULTURHISTORIKER vars syfte är att samla in mera material och att sammanställa det på ett modernt sätt som kan kommuniceras till barn och unga. Vi vet alla var de ser världen då de böjer sig över sin smartphone. Alltså en SUNDERBY APP som man kan ta med sig på promenaden i byn, eller låta sig ledas av på en hälsosam tur kring bygden. Där kommer det att finnas kartor, bilder, text, intervjuer och kanske någon film här och där. Vi hoppas att den kommer att användas i skolorna, i föreningslivet, på Folkhögskolan, i Närradion och framför allt av alla Sunderbybor som tar sig en promenad kring byn. 

Vi tror att man kan lägga in två funktioner i appen. Dels att man kan slå på den under en promenad och att den piper till då man passerar något intressant som man kan välja att läsa om, se på bilder från olika tider om, kanske höra en intervju med de som växt upp i gården eller kanske till och med en film att titta på. Dels också färdiga turer kanske från Kråkbergsskolan , förbi gristorget ( pip) Innimarksvägen med Lundkvistarnas gårdar (pip) förbi Danell (pip) och ner på David Jönsvägen ( pip) förbi Bergströmska gården ( pip . pip) svänga vid cykelvägen förbi Tore Lundin ( som är en av de duktigaste historikerna) och förbi  halvmilstolpen vid Sunderbyvägen (pip) , förbi Angstu torget  ( pip ) ( pip)  (pip) och kanske ( pip) . Sedan Sunderbyvägen tillbaka till Kråkbergsskolan ( pip) .  

Alltså , motion, lokalhistoria, hembygdskunskap och kanske man träffar någon granne på rundan. Att det blir lite solbränna med nyttiga D vitaminer räknar vi också med även om man får gå med paraply ibland. Du som tycker att detta med rötter och förankring i sin boendemiljö är riktigt och viktigt är  hjärtligt välkomna till Sunderbyns kulturhistoriker. Ring mig för mera information eller skicka ett sms  0703157084 eller mail joj1950@gmail.com och anmäl ditt intresse så ordnar vi en träff i början av juni.

Det finns många sätt att jobba för Sunderbyn. Här har några klimataktivister från Kläppenskolan varit framme och satt upp ett plakat vid sopkorgen på cykelvägen framför Tore Lundin , nedanför Bergströmska gården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar