Sidor

fredag 4 december 2015





Skydd mot terrorism ?


I samband med attentatet i Paris diskuteras livligt hur vi skall utforma skyddet mot terrorism. Sverige är redan på god väg genom att riksdagen tillsatt, Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. En myndighet ledd av Mona Sahlin som skall ta fram en långsiktig plan mot extremism. De beskriver sitt uppdrag ” Våldsbejakande extremistiska handlingar utgör inte bara ett hot mot de individer som utsätts för dessa utan är också en attack på de grundläggande demokratiska värden som bygger det svenska samhället. Utredningen En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism tar sin utgångspunkt i ett långsiktigt förebyggande arbete där berörda aktörer på både nationell och lokal nivå engageras, involveras och stöttas i arbetet mot våldsbejakande extremism.” .

Det absolut viktigaste arbetet idag torde vara att ge barn och ungdomar andra möjligheter till självkänsla och bekräftelse än att bli troende extremist, strida i andra länder eller utföra terroristdåd på hemma plan. Det traditionella verktyget för att vaccinera mot antidemokratiskt våld och extremism i Sverige har varit folkbildning och folkrörelser över huvud taget samt samhällets ansträngningar för att skapa förutsättningar för icke segregerande och jämlika fritidssysselsättningar för alla och speciellt för dem som ännu inte hemifrån har värdegrund i demokrati, jämlikhet, jämställdhet och solidaritet.

De civilsamhällesorganisationer som idag är knutna till den nationella samordnarens civilsamhällesnätverk är endast en handfull organisationer som exempelvis Lunds kickboxningssällskap IF och Djurens rätt. Naturligtvis ovärderliga organisationer men nu behövs en nationell mobilisering av alla studieförbund, fackorganisationer, politiska organisationer och många fler. Röda korset har fått i uppdrag av organisationen att inrätta en nationell stödtelefon mot våldsbejakande terrorism vilket naturligtvis är ett bra steg framåt.

Men det räcker naturligtvis inte på längre sikt. Inte förrän det Svenska samhällets demokratiska organisationer mobiliserats för att skapa det värdegrundsarbete som behövs för bibehållen demokrati och humanism kommer vi att lyckas skapa förutsättningar där positiva alternativ skapar engagemang och entusiasm i unga hjärtan. Demokrati och humanism är som historien visar inget medfött hos människan. Den måste läras in och få rota sig i ett samhällsklimat där varje ung människa kan hitta sin självkänsla och känna sig respekterad och behövd både som människa och arbetskraft. Detta kan folkrörelserna ge och samhället understödja i skola, med fritidsgårdar och kulturpolitik. Folkrörelserna med sina enskilda entusiaster gör ett fantastiskt arbete och måste nu få det stöd som det starka samhället kan ge. Idrotten, barn och ungdomsorganisationer, studieförbund med flera måste kompletteras med samhällsinsattser på fritidsgårdar, i skola och i form av sociala insattser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar