Sidor

torsdag 20 augusti 2015


REDAN KAN MAN ANA HÖSTEN I FÄRGERNA HOS VISSA TRÄD. 

 Trots att det på måndag är fyra hela månader kvar till julafton.

 Då samlas eleverna till ett nytt läsår och förhoppningsvis några stora steg in i framtiden som vi vet så lite om. 
Vad vi vet så kommer utbildning att betyda väldigt mycket för både jobb och existentiell hälsa. 
Därför är det viktigt att vi som fått ordning på hormoner , adolecense och livet i övrigt hjälper våra barn och ungdomar att med själv disciplin, koncentration och tålamod ta tag i skolarbetet och genomföra sina studier. Finns inte den rätta känslan för kunskaperna är det svårt men inte omöjligt att koncentrera sig på studier i det ämnet, det kan möjliggöras med stöd och uppmuntran från oss och er föräldrar.

 Men i första hand är det ämnen som eleven är intresserade av och kanske till och med älskar som skall stödjas. Är man exempelvis intresserad av idrott så kan det leda till att man intresserar sig för kroppen = biologi och kanske går vidare till kemi och där matematik. Det kan leda till medicin studier eller andra vårdyrken, kanske. En fotbollsproffsdröm som så småningom går i kras kan leda fram till en mycket duktig sjukgymnast eller idrottslärare hos oss. 

Skolälskaren, matematikälskaren och litteratur älskaren har naturligtvis lättare att anpassa sig till skolan som i mycket är gjord för de talangerna. Men även dessa behöver uppmuntran och kanske matematikern kan sättas på att räkna ut hur träning och kost påverkar kondition och livskvalité . Det går utomordentligt bra att träna statistik på exempelvis idrott. Varför inte låta familjens matematikälskare ta hand om hela familjens hälsostatistik, träning, kost och mått på välbefinnande. Kostnaden för ombyggnaden av badrummet och semester resans längd , pris och upplevelsepotential ( kultur,historia, geografi ) kan hen väl också göra ? 

Vi kan fortsätta med alla skolans ämnen. "Allt är i allt på en gång sin början och sitt slut" som Gunnar Ekelöf diktade. Vad det gäller är att se till så våra ungdomars känslor och intellekt samverkar för att så småningom skapa mening och därmed syfte med det liv hen skall leva.

En bekant till mig skrev i NSD häromdagen att hon blivit inspirerad till skolarbete genom att hennes far gjort skolstarten till en speciell händelse. Lite nyinköp av kläder och skolgrejer, lite utflykt och firande av att skolan äntligen börjar igen. Att gå på Luleå Hockeys ispremiär eller att ta båten ut till Klubbviken för att fira skolstarten nästa vecka vore väl inte dumt.

Hälsningar Jan-Ivar Johansson 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar